3 Haziran 2016 Cuma

ÇÖLYAKLA TANIŞMAK

 
  İnsanın aklına gelmeyen başına gelirmiş bizimki de o misal. Eşime teşhis konulana kadar sadece isim olarak duymuştum çölyak hastalığını. Eşim zaman zaman sebepsiz isaller yaşamaya  başlladı. Her isalde doktora gittik. tahliller yapıldı, sonuç çıkmadı. Antibiyotik veren de oldu sadece bağırsak düzenleyici veren de. Ama bu durumun sonu gelmiyordu, periyodik olarak tekrarlamaya başladı bu durum. İsal yaşamadığı bir dönemde doktora gidip durumu anlatmaya karar verdik. Gittik, endoskopi ve kolonoskopi yapılırsa eşimin yaşadığı kronik isallerin sebebini öğrenebileceğimizi söyledi. Yaptırdık, biyopsi sonucu  bir hafta sonra çıktı; ince bağırsakta tahribat vardı. Doktor bir test daha yapacağını, sonra bizi bilgilendireceğini söyledi. Bu durum canımızı sıktı, sürekli tahlil ve tetkik yaptırmaktan yorulmuştuk. Çaresiz son sonucu da bekledik. Bu süreçte bütün kontrollere eşimle birlikte katılmıştım. Teşhisin konulduğu son kontrole gidemedim.

  Teşhis ÇÖLYAK....
   

 Çölyak hastalığı (ya da Gluten Enteropatisi); bağırsaklardaki besin emilimini sağlayan villus denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir sindirim sistemi hastalığıdır. Çölyak hastası olan kişiler buğdayda arpada çavdarda ve kesin olmamakla birlikte, yulafta bulunan ve gluten olarak adlandırılan bir proteine tahammül edememektedir. Çölyaklı hastalar gluten içeren yiyecekler yediklerinde, onların bağışıklık sistemleri bunu ince bağırsaklara zarar vererek yanıtlar.Yiyeceklerdeki besinler bu villuslardan geçerek kan dolaşımı içine emilirler. Villuslar olmadan kişi; ne kadar yiyecek yerse yesin; beslenemez.Vücudun kendi bağışıklık sistemine zarar vermesinden dolayı çölyak hastalığı oto-immün sistem rahatsızlığı olarak düşünülmektedir. Bununla birlikte, yiyeceklerin emilememesinden dolayı sindirim rahatsızlığı olarak da sınıflandırılabilmektedir.Özellikle çok küçük ve parmak şekline  çok küçük ve parmak şekline benzeyen villus olarak adlandırılan ince bağırsaktaki emilimi sağlayan yapılar kaybolur (düzleşir ve görevini yapamaz hale gelir.)


  Eşimde belirtilerini gördüğümüz için çok şanslıymışız. Bu hastalığı buzdağına benzetiyorlar. Biz görünen kısmıyız çok şükür ama görünmeyen kısmı çok  daha büyük. Hiç belirti vermeden sinsice ilerlediği çok oluyormuş.   Çölyak hastalığında en büyük sıkıntı teşhis konması.Zaten teşhizten sonra hastalık değil bir yaşam biçimine dönüşüyor. İlacı yok tek çare ömür boyu diyet...

  Eşimin bu diyeti yaparken en büyük testekçisi benim. İhe 'de ekmek ve unu satıldığını öğrendik. Ekmek sipariş üzerine getririliyor ilk önce unu aldık. ilk denemelerin pek sonuç vermedi. un hiç kıvam tutmuyordu heryere yapışıyordu. Ekmek yapmaktan vazgeçtim zaten alıyorduk ve fiyatı çok uygundu. Kullandığım malzemelre dikkat ederek et yemeği, sebze yemeği ve pirinç pilavı ve hazır glutensiz ekmekle günleri geçirmeye başladık. Evde çok zorlanmıyorduk açıkçası ama misafirliğe gitmek neredeyse işkenceydi.

  Tabii ki bu konuda sürekli araştırmalar yapmaya devam ediyordum. Glurtensiz tarifler veren siteleri devamlı inceliyordum. Yapamasam bile yapılabilir oluşu umut veriyordu. Bir blogda zamanla una alışacağımızı her şeyi yapabileceğimizi okumuştum. Bu bana imkansız gelmişti. Şuan yapamadığımı ilerde nasıl yapabilirim? pek ihtimal vermemiştim. Şuan bunun ne kadar gerçek olduğunu görüyorum.
Elim alıştı normal unla yapmadığım şeyleri glutensiz unlarla yapabiliyorum. Artık ekmeği de hazır almıyoruz evde yapıyorum. Bazı şeyleri yapıp buzluğa atmak çok kurtarıcı oluyor. Bir yerlere giderken yanıma alıyorum. Çünkü her zaman dışarda yemek yiyecek yer bulamıyoruz.

  İlk etapta işyerine giderken saklama kapları , kavanozlarla yemek koymaya başladım. Eşim de ben de bu konuda zorlandık alışmamız zaman aldı. Şuan çok şükür düzenimiz oturdu. Eski tip çelik sefer tası sorunumuzu çözdü. bir de sırt çantası edindik. Günlük hazırladığım yemeği +1 olarak hazırlayıp bir önceki yemeği yanına koyuyorum. Eşim de sefer tasında ısıtıp yiyor.

 Tarif ararken en çok yaralandığım site Vildan Hanımın  sitesi ;
  http://glutensizmutfak.blogspot.com.tr/

 Şuan en çok yararlandığım ve gözlemlerime göre en aktif facebook grubu;
 https://www.facebook.com/groups/769324789831516/?fref=nf

 Ayrıca "Gluten Scanner" isminde ürünlerin içinde glten olup olmadığını sorgulayabileceiğimiz bir Android uygulaması mevcut.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder